субота, 10 січня 2015 р.

«Велика п’ятірка» найважливіших особистісних якостей

Автори даної концепції Г. Олпорт, Г. Айзенк і Р. Кеттел, які дали їй назву «Велика п'ятірка».

1. Екстраверсія

Під екстраверсією розуміється товариськість, уміння сприймати те, що відбувається, в позитивному ключі і в цілому здатність відчувати позитивні емоції. Люди, з високими показниками екстраверсії комфортно почувають себе в соціумі і схильні більш позитивно ставитись до оточуючих. Екстраверсія допомагає людям частіше відчувати задоволеність собою і своєю роботою, бути більш комунікабельними і легкими у спілкуванні. Люди з низькими показниками екстраверсії зазвичай схильні відчувати негативні емоції, мають більш погані комунікативні навички.


2. Невротизм

На перший погляд може здатися, що невротизм - це негативна риса. Зазвичай під нею мають на увазі надмірне занепокоєння, а людей з вираженим невротизмом називають «невротиками». Але насправді, невротизм - це риса, яка в тій чи іншій мірі властива кожному. Здоровий невротизм дозволяє людині тверезо мислити, не приймати поспішних рішень, критично ставитися до себе і до оточуючих. Таке ставлення дозволяє людині не задовольнятися малим, а постійно розвиватися, долаючи труднощі і підкоряючи нові вершини. Люди з низькими невротизмом часто бувають більш життєрадісні, але плюс до цього і більш безтурботні, що не дозволяє їм домагатися великих успіхів.

3. Доброзичливість

Ця риса допомагає людині добре ладнати з оточуючими. Доброзичливі люди приємні у спілкуванні, згідливі, вміють конструктивно вирішувати проблеми і виходити з конфліктів. Люди, не схильні до доброзичливості, бувають конфліктні, з ними важко знайти спільну мову, і просто їх не дуже-то люблять в суспільстві - ні на роботі, ні в сім'ї.

4. Сумлінність

Ця якість визначає не тільки успіх в роботі, але і в міжособистісному спілкуванні. Сумлінність допомагає виконувати роботу на вищому рівні, що є вагомою причиною для подальшого підвищення та розвитку. А в особистому житті сумлінним людям довіряють, поважають і просто цінують. Крім цього, сумлінно виконана робота дозволяє людині залишатися задоволеною собою і бути вірною своїм моральним переконанням.

5. Відкритість досвіду

У цьому випадку мається на увазі те, наскільки людина відкрита новим враженням, наскільки готова сприймати альтернативні точки зору і в цілому розширювати своє коло інтересів. Згідно зі статистикою, люди, відкриті для нового досвіду, рідше страждають депресіями і ведуть більш насичений спосіб життя. Вони не бояться знайомитися з новими людьми, шукати нову роботу і пробувати щось нове в різних сферах життя. Люди ж закриті зазвичай ходять завжди в одні і ті ж ресторани, їздять відпочивати завжди в одні і ті ж місця, дивляться фільми і читають книги тільки одного жанру і при всьому цьому категорично відмовляються що-небудь міняти. За таких умов є великий ризик перетворити своє життя в рутину, що цілком може стати приводом для депресії і втрати сенсу.

Немає коментарів:

Дописати коментар