субота, 10 січня 2015 р.

7 життєвих уроків від Альберта Ейнштейна

Альберт Ейнштейн був не тільки визнаним науковим генієм, які вчинили справжній переворот у фізиці, але і дуже мудрою людиною, що залишив нам безліч точних зауважень і спостережень про життя. У цій статті ми взяли сім таких цитат і постаралися вдуматися в їх значення.

1. Йди за своїм з цікавістю

Я не маю ніяких особливих талантів. Я просто надзвичайно цікавий.


Зрозуміло, Альберт Ейнштейн тут трохи скромним в оцінці своїх талантів. Але зробив він це тільки з метою ще раз підкреслити роль допитливості в нашому житті.

Без постійної тяги до всього нового, без прагнення до пізнання незвіданого будь-яка людина, навіть володіє потужним розумом і великим багажем знань, перетворюється просто в нудний архів інформації. З іншого боку, в історії достатньо прикладів, коли дослідники, що програють конкурентам в освіті чи доступному устаткуванні, здійснювали геніальні відкриття тільки завдяки своїй всепоглинаючої допитливості.

2 . Наполегливість безцінна

Справа не в тому, що я найрозумніший. Справа в тому, що я приділяю вирішенню проблем більше часу.

Ейнштейн далеко не перший видатний вчений, який підкреслює вирішальну роль завзяття та наполегливості в досягненні результатів. Саме здатність йти до кінця - не звертати з наміченого шляху, незважаючи на десятки невдач і провалів, є спільною рисою тих людей, портрети яких дивляться на нас зі сторінок підручників та енциклопедій. Саме цим вони відрізняються від сотень інших вчених, письменників, спортсменів, мандрівників, які згорнули на середині шляху і не дійшли до мети.

3. Робіть помилки

Людина, яка ніколи не робив помилок, просто ніколи не намагалась досягти чогось нового.

Це твердження абсолютно не означає, що чим більше ви зробите помилок, тим станете успішніше. Ейнштейн просто говорить нам про те, що не потрібно боятися помилок і ставитися до них як до катастрофи всього свого життя. Будь-яке дослідження має на увазі на якомусь етапі отримання неправильних результатів. Будь-яка дія може бути пов'язане з труднощами. Будь-який шлях припускає наявність розвилок.

Не завжди ми вибираємо правильні рішення, але це не привід повертати назад.

4. Створюйте цінності

Прагніть бути не найуспішнішим, а найціннішим.

Більшість людей сприймає слово «успіх» через призму службового становища і матеріального добробуту. Почасти це вірно, адже часто саме гроші є мірою виміру наших зусиль. Але як бути з тими художниками, вченими, письменниками, бізнесменами, чия геніальність ні в кого не викликає сумніву, але які так і залишилися бідні, немов церковні миші?

Ейнштейн пропонує нам іншу систему вимірювання, в якій головним критерієм успіху є та цінність, яку людина представляє для оточуючих. Мається на увазі не тільки матеріальне або наукове їх вимір, але весь комплекс моральних, етичних, релігійних, філософських змін, які та чи інша персона робить для навколишній світ.

5. Знання з'являються з досвіду

Інформація не є знанням. Єдиним джерелом знань є досвід.

Кожен з нас зустрічав у своєму житті людей, які є безумовними авторитетами у своїй галузі. До їх слів завжди прислухаються, їм хочуть наслідувати, за їх присутність у своєму штаті змагаються кращі компанії. Що відрізняє їх від сотень інших, часто набагато більш освічених і яскравих людей?

Відповідь одна - досвід. Саме досвід перетворює вчорашнього випускника в професіонала. Можна бути всебічно освіченим, блискуче ерудованою теоретиком, але при цьому абсолютно безпорадним і марним для реальної справи людиною, якщо ваші знання не підкріплені роками практики.

6. Знаня правила, це допомагає вигравати

Ви повинні вивчити правила гри. І тільки після цього зможете грати краще, ніж будь-хто інший.

Смішно це чути від людини, вченого, який своїми відкриттями зруйнував всі можливі правила і наукові аксіоми. Тим не менш, в цих словах є великий сенс.

Всі ми підкоряємося певним правилам, хочемо ми того чи ні. Можна намагатися це заперечувати, можна постаратися їх не помічати, але ні до чого доброго, крім витрати енергії, це не приведе. Існуючі правила потрібно поважати, їх потрібно ретельно вивчати і використовувати собі на благо. І тільки той, хто став майстром правил, зможе з часом їх порушувати і спростовувати. Адже смішно припускати, що Ейнштейн приступив до створення своїх революційних наукових теорій, не вивчивши попередньо всі існуючі на той момент фізичні аксіоми, чи не так?

7. Уява вирішує все

Уява дозволяє нам зазирнути за горизонт буденного життя. Уява важливіша, ніж знання.

Коли мова заходить про уяві, то багатьом видається, що це якість необхідно тільки дітям, а дорослим серйозним людям уяву абсолютно ні до чого. Найглибша помилка.

Уява необхідно в будь-якій діяльності людини: навчання, праця, творчість, спорт вимагають від вас не тільки знань і досвіду, але також уміння уявити наслідки своїх дій і бажаний результат. Письменник створює в своїй уяві сюжет твору, композитор - нотний малюнок майбутнього хіта, конструктор придумує нові вузли та пристрої. І чим краще у людини розвинена уява, тим вище він може піднятися над навколишньою дійсністю, тим сміливіше будуть його спроби і яскравіше горизонти досягнень.

Немає коментарів:

Дописати коментар