субота, 3 січня 2015 р.

Мистецтво відпочивати

А ви знаєте, як правильно відпочивати? Наче все дуже просто, але це не завжди так...

Поговоримо про мистецтво відпочивати.

Отже, як правильно відпочивати, щоб відпочити і відчувати себе чудово, а не втомленим і розбитим?

В силу нашої стрімкої, напруженої життя, в якій ми без кінця прагнемо до успіху і достатку, багато не дозволяють собі такої розкоші, як відпочинок, встигну ще! А хтось намагається брати відпустку тільки влітку, зате взимку працює не покладаючи рук.



Виявляється літнього відпочинку нашому організму мало, потрібен ще й зимовий, а в ідеалі – і весняно-літній!

Холоди нас оточують і беруть в полон приблизно 8 місяців в році, а це значить дефіцит вітамінів, сонця, плюс до цього робочі стреси, малорухливий спосіб життя, нестача свіжого повітря і як наслідок – атака вірусних інфекцій, які вимотують наш організм – вельми неприваблива картина виходить : (.


А лікарі фізіологи дають раду розділити наші законні 28 календарних днів відпустки на чотири сезони. Пару тижнів залишити на літо, по тижню залишити на осінь і весну (в ідеалі приєднати до нього календарні свята, щоб у підсумку виходило днів 10 ), ну а зимові канікули у нас і так є.

Але і це ще не всі тонкощі, виявляється, є індивідуальні біоритми, які рекомендують враховувати. Їх спади і підйоми протягом року залежать від дати народження.


Вважаючи від неї, періодами підвищеної стомлюваності і ризику захворювань будуть 4, 7, 8 та 12 місяці – саме час для відпустки! Зате можна виконувати «п’ятирічку за два роки» (маю на увазі ваші трудові звершення ) в 1, 9, 10, 11 місяці.

Жінкам варто брати до уваги критичні дні, не найкраще самопочуття для екскурсій, не кажучи вже про купання в морі або катанні на лижах.

Для того щоб зрозуміти, як правильно відпочивати, потрібно самому собі чесно відповісти на питання, чим я хочу займатися під час відпустки? 


Якщо ваша душа жадає два тижні просто нічого не робити, присвятити цей час собі коханій, повалятися на дивані, значить це дійсно те, що вам потрібно і будь-який інший вид відпочинку (поїздка в екзотичну країну, турпохід і т.д.) не дасть вам повноцінного розслаблення.

Як так? Працювати, для того щоб потім бездарно провести відпустку лежачи на дивані? Психологи стверджують, що відпочинок, проведений не так, як ви хочете, а як треба, буде нашим організмом сприйнятий як робота, підсвідомість сприймає все, що не хочеться робити як праця, справа.

Наприклад, сидите на перегляді нудного для вас, але модного фільму, який, нібито, повинен побачити кожен сучасний чоловік – працюєте, не відпочиваєте, якщо ваша поведінка визначаєте не ви самі, а хтось сторонній, ви починаєте працювати.


І замість того, щоб приносити відпочинок і розслаблення, це призводить до стресу. Роблячи не те, що хочеш постійно, можна привести себе до нервового зриву!

Тому, дорогі мої, давайте позбавлятися від стереотипів, відпочивайте так, як хочеться особисто вам, а не так як вимагають того забобони – хороший відпочинок може бути тільки на морі, відпочинок без екскурсій це не відпочинок або відпочити можна тільки на дачі і т. д., можна і відпочинете, якщо ви саме цього хочете!

Навчіться розслаблятися і не залежати від чужої думки, дозвольте собі відпочивати не модно і не активно, якщо вам цього хочеться, вчіться «нічогонероблення», між іншим, це не так просто.

Якщо є ви вирішили рвонути на море прямо зараз, то потрібно знати, як правильно відпочивати, щоб отримати від нього виключно задоволення і користь.



Перш ніж ви поринете в море і розслабитеся на пісочку, належить дорога, під час якої порушуються звичний режим сну і харчування. Тому напередодні поїздки добре виспіться, постарайтеся зібрати валізи не в останню ніч перед виїздом, а хоча б напередодні.

Візьміть з собою в дорогу перевірений і безпечний «сухий пайок», наприклад, горіхи, цукерки із сухофруктів і обов’язково воду.

Бажання вдосталь накупатися і заправитися вітаміном D десь у жарких країнах, особливо зараз - взимку, звичайно, похвально, але слід знати міру і обережність, щоб не розплачуватися потім зморшками, сухою шкірою, пігментними плямами, судинними зірочками або більш серйозними наслідками фотостаріння від надлишку ультрафіолету.

А всього лише потрібно в пік сонячної активності з 10 години ранку і до 16 години дня не засмагати і надягати легкий одяг, що прикриває плечі, руки, ноги.

Дуже важливий захист від сонця, використовуйте спеціальні сонцезахисні засоби, не забувайте наносити їх повторно після купання.


Від впливу солоної морської води або хлорованої найбільше страждають волосся, вони можуть втратити блиск, стати сухим і ламким, щоб цього не сталося, обов’язково обполіскуйте їх прісною водою, підсушіть рушником і висушіть природним чином. А повернути блиск волоссю допоможе ополіскування водою з лимонним соком.

У спеку особливо відчувається нестача води організмом, не дайте собі засохнути і перетворитися на печене яблуко, пийте правильні напої: воду, краще без газу, кефір або питний натуральний йогурт, томатний сік, який багатий лікопіном, що знижує ризик утворення злоякісних утворень, виноградний сік, який оздоровлює судини.

Ось так, щоб правильно відпочити потрібно багато чого врахувати, а головне – своє бажання відпочити там, де ви цього хочете і як ви того бажаєте.

Дорогі мої, бажаю вам повноцінного відпочинку, в якому зійдуться ваші можливості, бажання, біоритми, погода, самопочуття, щоб не задаватися питанням, як правильно відпочивати , щоб відпочити без проблем!

Немає коментарів:

Дописати коментар